Nagyvilág

McCain szerint Putyin megfélemlítette Magyarországot

A volt republikánus elnökjelölt egy öreg KGB-apparatcsiknak tartja az orosz elnököt.

John McCain korábbi republikánus elnökjelölttel, Barack Obama 2008-as kihívójával készített interjút az Euronews. McCain a hadügyi bizottsági elnöki poszt várományosaként beszélt külpolitikai elképzeléseiről. Szerinte meg kell mutatni Putyinnak, hogy nem gázolhat keresztül Európán és természetesen meg kell fékezni az Iszlám Államot is, de erre a mostani vezetésnek nincs stratégiája. Ezt meg kell alkotni.

Az ukrán helyzettel kapcsolatban felvetette, hogy fegyverrel kellene támogatni az ukrán hadsereget. Arra a riporteri kérdésre, hogy ez nem túl kockázatos-e, azt felelte, hogy Putyin elfoglalta a Krímet, tankokat és felszereléseket küldött Kelet-Ukrajnába és lemészárolt négyezer ukrán katonát. „És most azon aggódjunk, hogy provokáljuk-e Vlagyimir Putyint?” – mondta a politikus. McCain szerint az a 300 ezer ember, aki kint fagyoskodott a Majdanon, nem Oroszországhoz akar tartozni. Szerinte nem lesz nyílt háború Oroszországgal szemben, nem tud olyan eshetőséget, ami ide vezetne.

McCain úgy látja, hogy Putyin egy öreg KGB-apparatcsik, aki vissza akarja állítani az Orosz Birodalmat. Büszke arra, hogy kitiltották Oroszországból. A riporter felidézte, hogy George W. Bush korábbi republikánus elnök azt mondta Putyinról, hogy „a szemébe néztem és tisztességes, egyenes embernek láttam”. McCain erre azt felelte: „én is a szemébe néztem és három betűt láttam, K, G, B”.

Az amerikai politikus szerint Oroszország kelet-európai országokat tart sakkban, köztük Magyarországot. Az európai szankciókat nem látja túl hatékonynak, szerinte Európa nem mer hatékony lépéshez folyamodni, mert függenek az orosz energiahordozóktól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik