Nagyvilág

Az 1990-es években ébredt a kómába esett nő

Kóma (kóma)
Kóma (kóma)

Azt hitte, hogy még mindig a Spice Girls vezeti a slágerlistákat.

Csak hat hétig nem volt magánál, de másfél évtized törlődött az emlékeiből a brit Candace Emptage-nek – írja a Daily Mail. A negyvenéves nő még 2010-ben szenvedett autóbalesetet, a tűzoltók egy órán keresztül vágták ki a roncsokból. Hat hétig kómában volt, kilátástalannak tűnt az állapota. A család fejében már az eutanázia is megfordult, amikor életjelet adott – mozgatni kezdte az egyik ujját.

Emptage felidézte, hogy mikor magához tért, az orvosok említést tettek neki lányáról. Csodálkozva nézett rájuk. Újra 22 évesnek gondolta magát, 1996-tól az összes emléke törlődött, tinédzser gyerekére sem emlékezett. „Nagyon nehéz volt ezzel megbirkózni, a lányomról mindössze egy halvány emlékfoszlány ugrott be pici korától” – mondta a nő.

„A sokk enyhe kifejezés arra, amit akkor éreztem. Mikor eljött hozzám a kórházba, nem tudtam elhinni, hogy van egy tinédzser lányom” – emlékezett vissza. Emptage-nek egy hatéves kapcsolata is volt, mikor balesetet szenvedett. A férfi minden nap látogatta a kórházban, de rá sem emlékezett. Nem sokkal később szakítottak is. Három arcra emlékezett: azokra a tűzoltókra, akik kivágták az autója roncsaiból. Hozzájuk elment, hogy köszönetet mondjon a segítségükért.

A nőnek intenzív mozgás- és beszédterápiára volt szüksége a felépüléshez, de testének jobb oldala azóta is érzéketlen. Elmondta, hogy a lányával jó a kapcsolata, annak ellenére, hogy továbbra sem emlékszik arra, ahogy felnőtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik