Nagyvilág

Perel, mert neme miatt nem mehetett az egyetemre

Feljelentett Japánban nemi diszkrimináció miatt egy női állami egyetemet egy japán férfi, mert elutasították felvételi kérelmét - jelentette szerdán a helyi sajtó.

A fiatalember a Japán délnyugati részén lévő Fukuoka női egyetemén táplálkozástant akart volna tanulni. Arra hivatkozva tett panaszt a bíróságon, hogy az egyetem által alkalmazott nemi kizárólagosság elve a japán alkotmányba ütközik.

“A férfiak felvételi vizsgájának megakadályozása sérti az alaptörvény 14. cikkét, amely egyebek között kimondja a nemek politikai, gazdasági, társadalmi egyenlőségét” – érvelt keresetében az ifjú az Aszahi című japán lap szerint.

Japánban megszokottak a női egyetemek, legyen szó állami vagy magán intézményről. A fukuokai egyetemet bepanaszoló fiatal állítása szerint lakókörzetében nincs más olyan állami intézmény, ahol táplálkozástant tanulhatna, költségtérítéses képzést pedig nem tudna finanszírozni. A fiatal panaszos 500 ezer jenes (körülbelül egymillió forintos) kártérítést követel felvételi kérelmének elutasítása miatt.

A fiú ügyvédje a Kyodo japán hírügynökséggel közölte, hogy a modern japán társadalomban okafogyottá váltak a kizárólag női hallgatókkal működő egyetemek, hiszen azokat olyan korban hozták létre, amikor a gyengébb nem tagjai számára még kevesebb lehetőség adódott a tanulásra és szükség volt oktatásuk kivételezett segítésére.

Az Abe Sindzó vezette kormány egyik fő politikai célkitűzéseként határozta meg a nemi diszkrimináció elleni küzdelmet, amelynek részeként a nők nagyobb munkaerőpiaci részvételét támogató kezdeményezéseket indított útnak.

Japánban 40 százalék körül van a nők aránya az egyetemet végzettek között, miközben a fejlett országokban – a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamaiban – átlagosan 60 százalék ez az arány – írta az EFE spanyol hírügynökség. Tavaly a japán munkaerőpiacon a nők 62,5 százaléka, míg a férfiak 80,6 százaléka volt jelen. Japánban a vezető állások alig 12 százalékát töltik be nők, ehhez képest más nyugati országokban 30-40 százalék ez az arány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik