Nagyvilág

Oroszok finanszírozták Párizs karácsonyfáját

Az orosz nagykövet szerint meg akarták mutatni, hogy a politikai helyzet ellenére is erős és mély az orosz-francia barátság.

Franciaország legnagyobb, a párizsi Notre-Dame székesegyház előtt felállított karácsonyfáját idén először nem a hívek és a környékbeli üzletek adományaiból fizették, hanem a moszkvai önkormányzat támogatásával – tudósít az MTI.

A katedrális rektora, Patrick Jacquin elmondta, hogy az árajánlat idén megugrott, ezért új finanszírozókat kellett keresni, így a külföldi nagykövetségekhez fordultak. A moszkvai önkormányzat elsőre válaszolt a felhívásra és vállalta, hogy leszállít egy 25 méteres fenyőfát.

A rektor a karácsonyfa avatóünnepségén az orosz nagykövettel közösen kapcsolta fel a karácsonyfa díszkivilágítását. A diplomata elmondta: azt akarták megmutatni, hogy „az Oroszország elszigetelésére irányuló erőfeszítések ellenére a két ország közti barátság erős és mély”. A rektor hangsúlyozta, hogy a francia-orosz barátság a vitás kérdések felemlegetése nélkül is ünnepelhető.

Az orosz állami televízió azon viccelődött beszámolójában, hogy „idén a párizsiaknak nincs pénzük karácsonyfára”, a francia sajtó viszont egyáltalán nem foglalkozott az eseménnyel. A karácsonyfa finanszírozása összefüggésben lehet azzal is, hogy az oroszok a Szajna partján ortodox katedrálist akarnak építeni, ennek érdekében az orosz nagykövetség minden követ megmozgat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik