Nagyvilág

Orbán oroszbarátabb a 80-as évek kommunistáinál

Orbán (Orbán Viktor)
Orbán (Orbán Viktor)

Jean-Michel de Waele brüsszeli egyetemi politológia professzor szerint a magyar miniszterelnöknek Putyin rendszerében annak tekintélyelvűsége tetszik.

A múlt hétvégén Kanadából kapott kemény kritikát az Orbán-kormány, mely szerint Magyarország az Európai Unió legkorruptabb országa. Most egy brüsszeli egyetemi oktató ostorozza a magyar miniszterelnököt az Euractivnak adott interjújában.

Jean-Michel de Waele szerint Orbánnak Vlagyimir Putyin orosz rendszerében annak autoritarianizmusa tetszik, a rendőrállam és az, ahogy markában tartja a médiát.

Ezért a magát mélyen nyugatinak érző magyar lakosság számára, ez a szövetség Putyinnal elképesztő.

A Brüsszeli Szabadegyetem politikatudományi tanszékének dékánja szerint Orbán oroszbarátabb, mint a nyolcvanas évekbeli kommunisták.

A politológus közös vonást lát a berlini fal leomlása és a jelenlegi közép-európai események közt. 25 éve senki nem számított a fal lebontására és a kommunizmus dominóelvszerű leomlására. Ami most Közép-Európában történik, szintén számos meglepő elemet tartalmaz, például Victor Ponta kudarca, az Orbán Viktor elleni tömegtüntetések és a cseh tiltakozások Milos Zeman ellen.

Fotó: MTI/AP/RIA-Novoszty/Elnöki sajtószolgálat/Szergej Gunyejev

Ajánlott videó

Olvasói sztorik