Nagyvilág

Homoszexuális tömeges esküvő Rióban

rió (rió)
rió (rió)

Százhatvan pár mondta ki a boldogító igent egy közös esküvőn a brazil nagyvárosban a hétvégén.

A Homofóbia nélkül elnevezésű állami program keretében szervezett ceremónia a “világ legnagyobb homoszexuális polgári esküvője” – közölte a brazíliai Rio de Janeiro tartomány kormánya vasárnap.

A szertartást Jane de Castro transzvesztita művész kísérte zenéjével, aki az esküvőn maga is megpecsételte évtizedek óta tartó kapcsolatát – közölte az O Globo című lap. Ez volt az ötödik, azonos nemű párok számára tartott tömeges esküvő Rio tartományban. Már mintegy 500 pár kötött így házasságot.

Brazíliában a legfelsőbb bíróság 2011-ben határozott úgy, hogy a homoszexuálisok közötti élettársi kapcsolat a heteroszexuális párokéval azonos jogokat élvez. Az azonos nemű párok házasságát 2013-ban legalizálták.

Az elmúlt több mint egy évtizedben a világ számos országában legalizálták az azonos neműek házasságát. Hollandia parlamentje volt az első 2001-ben, amely megszavazta. Az Egyesült Államok és Mexikó több államában is összeházasodhatnak ma már a meleg és leszbikus párok, tavaly Brazília mellett Uruguay, Új-Zéland és Franciaország követte őket a sorban.

Fotó: Europress/AFP/Yasuyoshi Chiba

Ajánlott videó

Olvasói sztorik