Nagyvilág

Sir Cliff Richard beperli a BBC-t és a rendőrséget

A brit köztévé élőben közvetítette, ahogy házkutatást tartanak nála gyermekmolesztálás vádja miatt.

Egy majdnem 30 évvel ezelőtti szexuális visszaélés miatt jelentették fel a brit zenészt – eszerint 1985-ben egy 16. életévét be nem töltött fiút molesztált. A rendőrség angliai otthonában házkutatást tartott, ám a popsztár ekkor Portugáliában tartózkodott. Hazatérésekor önként megjelent a rendőrségen, ahol kihallgatták. Nem vették őrizetbe és azóta sem emeltek vádat ellene.

Sir Cliff megalapozatlannak és hamisnak minősítette a vádat. A BBC News stábja, melyet a rendőrség az azóta kiszivárgott üzenetváltások tanúsága szerint előre értesített, a helyszínen várta a házkutatásra kiérkező rendőröket, majd egyenes adásban közvetítette a fejleményeket. A tévések helikoptert is a helyszínre küldtek.

A BBC vezérigazgatója leszögezte, hogy az újságírók megfelelő módon jártak el, ám az ügy a brit parlamentig is eljutott. A BBC-hez 762 panaszbejelentés érkezett, a brit alsóház belügyi bizottságának elnöke pedig meghallgatásra beidézte a brit közmédia vezérigazgatóját és a dél-yorkshire-i rendőrkapitányság parancsnokát is. A bizottság leszögezte, hogy a BBC a rendőrséggel folytatott együttműködése során a maga részéről megfelelően járt el, de óriási, helyrehozhatatlan károkat okozott Sir Cliff Richard megítélésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik