Nagyvilág

Megtisztították a maláj gép katasztrófájának helyszínét

Négy hónap után végeztek a helyszíni munkával, a roncsdarabokkal elindult egy vonat Harkivba. Tizenkét vagonban viszik a maradványokat.

A holland kormány közölte, hogy az oroszbarát szakadárok kezén lévő területet, ahová a lelőtt maláj utasszállító gép lezuhant, az utóbbi egy hét alatt megtisztították a roncsoktól. Vasárnap elindult a gép maradványait szállító vonat, néhány nagyobb darabot már szombaton elvittek teherautóval.

A cél az ukrán kormány kezén lévő Harkiv, ahonnan továbbszállítják a maradványokat Hollandiába. Itt egy szakértői bizottság vizsgálja a lezuhanás okát. A szállítást a holland rendőrség és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet felügyeli. A vonaton van néhány áldozat földi maradványa is, de a legtöbb emberi maradványt már korábban összegyűjtötték és elszállították.

A július 17-i katasztrófa legtöbb áldozata holland volt, ezért vezeti az ország a vizsgálatot. Ukrán és nyugati források egybehangzón állították, hogy szakadárok lőtték le a gépet orosz gyártmányú légvédelmi rakétával, Moszkva és a szeparatisták viszont az ukrán hadsereget okolták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik