Nagyvilág

Meghalt Alba hercegnője

James Stuart  (James Stuart )
James Stuart  (James Stuart )

Cayetana Fitz-James Stuart 88 éves volt. Spanyolország egyik leggazdagabb nője volt , a legjelentősebb spanyol főnemesi ház feje, aki a világon a legtöbb ranggal rendelkezett.

Cayetana Fitz-James Stuart hozzátartozói körében hunyt el a Sevilla óvárosában lévő Duenas-palotában. A hírt csütörtökön Sevilla polgármestere, Juan Ignacio Zoido közölte. A hercegnőt, az Alba-ház fejét hétfőn szívpanaszokkal és légzési nehézségekkel szállították kórházba. Miután állapota nem javult, saját kérésére egy nappal később visszavitték palotájába.

A hercegnő – aki a Guinness Rekordok könyvében is szerepel, mert neki van a világon a legtöbb rangja és neve – az egyik leggazdagabb nő volt Spanyolországban, családfája a 15. századig nyúlik vissza. Több nemesi cím mellett számtalan birtokot, ingatlant és műalkotást birtokolt, óriási vagyon fölött rendelkezett. Spanyolország-szerte állnak palotái, olyan spanyol mesterektől vannak festményei, mint Velázquez vagy Goya. Vagyonát 600 millió és 3,5 milliárd euró közötti összegre becsülik, csak könyvgyűjteménye 20 millió eurót ér.

A hercegnőt, teljes nevén María del Rosario Cayetana Alfonsa Victoria Eugenia Francisca Fitz-James Stuart y de Silva, fiatalkorában Pablo Picasso szerette volna múzsájának, de kikosarazta a festőt.

Fotó: Europress/Getty Images

A hercegnő 2012-ben Madridban a nagyközönségnek is bemutatta magángyűjteményét, hozzávetőleg 150 festményt, szobrot, kéziratokat és könyveket. A Goya- és Velázquez-művek mellett többek közt láthatóak voltak Tiziano, Rubens és Murillo alkotásai. Bemutatták a Don Quijote első kiadásának egy példányát és egy térképet, amellyel Kolumbusz Kristóf egykor Amerikába “tévedt”.

Háromszor ment férjhez, utolsóként 2011-ben egy nála 25 évvel fiatalabb köztisztviselőhözAlfonso Diezhez. Mivel gyermekei nem nézték jó szemmel,  hogy édesanyjuk ismét férjhez kíván menni, ráadásul egy egyszerű polgárhoz, ezért szétosztotta 600 millió és 3,5 milliárd euró közé becsült vagyonát közöttük.

Mind a hat gyermeke első férjétől, Luis Martinez de Irujo mérnöktől, Sotomayor hercegének fiától született. Halála után az özvegy sokakat meghökkentett, amikor második férjéül egy kiugrott jezsuita papot választott. A hercegnő 1978-ban másodszor is megözvegyült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik