Nagyvilág

„Becsületgyilkosság” történhetett Csecsenföldön

Biztosat nem lehet tudni, csak azt, hogy a fiatalember egy nehéz tárggyal fejbe verte a húgát, majd a holttestet egy homokbányához szállította és eltemette.

“A hatóságok gyilkosság miatt nyomozást indítottak egy 30 éves grozniji férfi ellen. Nem kizárt, hogy becsületgyilkosság történt” – közölte az ügyészség egyik munkatársa. Akkor beszélnek becsületgyilkosságról, amikor egy nőt, akit azzal vádolnak, hogy szégyent hozott a családjára, emiatt megöl egy férfi rokona.

Bevallotta a gyilkosságot

A legtöbb becsületgyilkosságot az iszlám vallású csecsen közösségben akkor követik el, amikor a család egy női tagja házasság előtt szexuális életet folytatott.

A Memorial nevű tekintélyes jogvédő szervezet által alapított hírportál tájékoztatása szerint a 27 éves nőt október 27-én ölték meg. “A fiatalember egy nehéz tárggyal fejbe verte a húgát, majd a holttestet egy homokbányához szállította és eltemette” – mondta a vádhatóság illetékese.

A vádlott, akit a bűncselekmény elkövetése után néhány nappal vettek őrizetbe, végül bűnösnek vallotta magát.

A csecsen elnök szerint feleség a férj tulajdona

Az emberi jogi szervezetek elítélték a becsületgyilkosságok növekvő számát Csecsenföldön. “Ez összefüggésben van azzal, hogy a hasonló bűncselekmények jórészt büntetlenül maradnak, sőt gyakran üdvözlik azokat” – közölte a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberi jogi szervezet.

A HRW példaként Ramzan Kadirov csecsen elnök egyik korábbi kijelentését hozta fel, amely jogosnak tünteti fel a becsületgyilkosságokat. “A hagyományaink szerint ha egy nő pajzánkodik, akkor a családtagjai megölik” – mondta az észak-kaukázusi köztársaságot 2007 óta vaskézzel irányító politikus, aki nyíltan kiállt a többnejűség mellett is, és azt állította, hogy a feleség a férj tulajdona.

Az Észak-Kaukázus Oroszország legnyugtalanabb része, ahol folyamatosak a kisebb-nagyobb összetűzések, terrorakciók, és ide nyúlnak az Oroszországban elkövetett terrorcselekmények többségének gyökerei is. Eleinte ezek a köztársaságok el akartak szakadni Oroszországtól. Az elmúlt években a szakadár csoportok helyére az iszlám szélsőségesek léptek, s a nagyon rossz gazdasági helyzet, a hatalmas munkanélküliség mellett állandó az utánpótlásuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik