Nagyvilág

Szijjártó Moszkvában a paksi bővítést dicsérte

Nincs késés, vagy csúszás a paksi atomerőmű bővítésének előkészítési, hitelezési folyamatában, és Magyarország a legjobb döntést hozta, amikor Oroszországgal írt alá - jelentette ki a külügyminiszter.

Az erőmű bővítésével kapcsolatos magyar-orosz megállapodások érvényben vannak, azokat semmilyen módon nem érintik a Kreml Ukrajna-politikája miatt hatályban lévő nyugati szankciók. Magyarország energiabiztonsága szempontjából kulcsfontosságú projekt az atomerőmű kapacitásbővítése. A magyar kormány szerinte a lehető legjobb döntést hozta, amikor Oroszországgal állapodott meg – mondta a politikus újságíróknak.

Mindenkire ugyanolyan szabályokat kellene alkalmazni

Szijjártó Péter a Déli Áramlat gázvezetékkel kapcsolatban úgy vélte: Európának fel kell azt ismernie azt, amire az ukrajnai válság és konfliktus minden eddiginél világosabban rámutatott, hogy az energiafüggőség “csúcskihívás a Európai Unió előtt”.

 
Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov 

Amíg Közép-Európa számára nem biztosítottak különféle útvonalak és források, addig nem történt előrelépés Európa energiabiztonságának ügyében – mondta a külgazdasági és külügyminiszter. A Déli Áramlatnak természetesen meg kell felelnie az uniós jogszabályoknak, “de azt gondoljuk, hogy az uniós tagállamoknak energetikai szempontból is meg kell felelniük e normáknak” – tette hozzá.

Megemlítette, hogy Magyarország tud szállítani gázt Romániának és Horvátországnak, de onnan nem tud gázhoz jutni annak ellenére, hogy e két uniós tagállammal gázvezetékrendszer köti össze. Ők ugyanis nem végezték el azokat a beruházásokat, amelyek az importot lehetővé tennék. “Amikor számon kérik az uniós jogszabályok betartását, azt kivétel nélkül mindenkivel meg kell tenni” – fogalmazott Szijjártó Péter.

Korlátozná a versenyt

A miniszter Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel folytatott tárgyalását követően kijelentette, Magyarország azt reméli, hogy az Európai Unió és Oroszország mielőbb felújítják és felgyorsítják a tárgyalásokat a Déli Áramlat európai gázvezeték építésével kapcsolatos kérdésekről.

Az Európai Bizottság az úgynevezett harmadik energiacsomag betartására szólította fel az uniós tagállamokat. Brüsszel fő jogi kifogása a Déli Áramlattal szemben az, hogy ugyanaz, vagyis az orosz Gazprom lenne a vezeték és a benne lévő gáz tulajdonosa és egyben szállítója, ami korlátozza a versenyt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik