Nagyvilág

Szerbiát is félti Putyintól a német kancellár

Szokatlanul durván bírálta Angela Merkel az orosz államfőt és az ukrajnai válság továbbterjedésének veszélyére figyelmeztetett.

A német kancellár a G20 csoport ausztráliai csúcstalálkozója után egy külpolitikai kutatóintézet, a Lowy Institute meghívására tartott előadást Sydneyben. A német lapok címlapon számoltak be beszédéről, a Der Tagesspiegel azt írta, hogy „Merkel leszámol Putyinnal”, a Die Welt pedig azt emelte ki, hogy „Merkel futótűztől tart”.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung összefoglalójában elsőként azt idézte a kancellár beszédéből, hogy „a történelemből tudjuk: nem szabad túlságosan békülékenynek lenni”. Mint mondta, az ukrajnai konfliktust nem lehet katonai eszközökkel megoldani, de fennáll a veszélye, hogy a regionális konfliktusok gyorsan futótűzzé válnak. Merkel felidézte, hogy 2008-ban személyesen akadályozta meg, hogy Ukrajna megtegye az első lépést a NATO-csatlakozás felé. Ebben azóta sem változott a véleménye, azt viszont senkinek nem lehet megtiltani, hogy szabadkereskedelmi megállapodást és társulási szerződést kössön az EU-val.

A nemzetközi jogot megtipró, érdekszférákból kiinduló hidegháborús gondolkodásmód nem érvényesülhet – idézte a Der Tagesspiegel a kancellárt. Putyin nem hajlandó a kölcsönös tisztelet és a jogállamiság alapján kezelni az ukrajnai konfliktust, tevékenységével az egész európai békerendszert megkérdőjelezi – fejtette ki Merkel. Az előadás utáni pódiumbeszélgetésen azt is mondta, hogy az EU nem hajolhat meg Moszkva előtt, mint egykor az NDK, nem elfogadható az, hogy előbb Moszkvát kellene megkérdezni arról, szabad-e felvenni egy országot. Merkel szerint nemcsak Ukrajnáról, hanem Moldova és Grúzia sorsáról is szó van és ha ez így megy tovább, kérdésessé válhat Szerbia és a Nyugat-Balkán jövője is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik