Nagyvilág

Beadták a bizalmatlansági indítványt Juncker ellen

Az Európai Bizottság vezetőjének luxemburgi miniszterelnöksége idején a nagyhercegség adóhivatala vállalkozások százaival kötött titkos megállapodást.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke kedd délután arról értesítette a képviselőket, hogy a testület tagjainak legalább egytizede bizalmatlansági indítványt nyújtott be a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság ellen. Az indítványról jövő héten Strasbourgban vitát és szavazást kell tartani. Ha a képviselők több mint kétharmada megvonja a bizalmat a bizottságtól, akkor annak testületileg le kell mondania.

Az elmúlt napokban két képviselőcsoport is aláírásgyűjtésbe kezdett, miután oknyomozó újságírók feltárták, hogy több száz vállalat titkos adómegállapodásokat kötött a luxemburgi adóhivatallal. Ennek köszönhetően a más országokban fizetendő terheknek csak elenyésző hányadát kellett adózniuk. Az ügy erősen kötődik Junckerhez, mivel tavalyig 18 éven át ő volt az ország miniszterelnöke, 1989 és 2009 között pedig, részben a miniszterelnökséggel párhuzamosan pénzügyminiszteri feladatot is ellátott.

Az Európai Parlament fennállása során nyolc alkalommal szavazott már bizalmatlansági indítványról, de még sosem kényszerítették a bizottságot lemondásra – emlékeztet az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik