Nagyvilág

Súlyos sérültjei vannak a moszkvai gázrobbanásnak

Több mint félezer lakót evakuáltak vasárnap este tizennégy moszkvai lakótelepi házból, miután a háztartási gáz nyomásának hírtelen megnövekedése miatt 18 lakásban robbanás történt, illetve tűz keletkezett.

A robbanássorozat az orosz főváros egyik úgynevezett „alvó kerületében” történt, ahol főleg lakótelepek vannak. A károsultak szerint az esti órákban váratlanul éktelen sziszegésre lettek figyelmesek a gázüzemű háztartási készülékek irányából. Számos helyen a lakásokban lévő csővezetékek eresztékeiből is sípolva tört elő a gáz. Ilyen körülmények közepette csodának kellett volna történnie, hogy ne következzen be baleset.

Tizennégy egymással szomszédos lakótelepi ház összesen 18 lakásában robbant fel a kiömlő gáz, melynek nyomán gyorsan terjedő tűz keletkezett. A kiérkező tűzoltóknak több mint 600 lakót kellett kimenekíteniük az érintett lakóépületekből. A lángokat megfeszített munkával egy óra leforgása alatt sikerült megfékezni. Ezután az evakuáltak zöme visszatérhetett a lakásába. Negyvenhárom ember otthona lakhatatlanná vált. Ők ideiglenes szállásokon vagy a rokonaiknál töltötték az éjszakát. Hat személy olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy azonnali orvosi segítségre volt szükségük. Ketten közülük tartós kórházi kezelésre szorulnak.

Az előzetes szakértői vizsgálatok szerint a balesetet a közeli gázelosztó állomás egyik szabályozó szelepének meghibásodása okozta, minek következtében a lakások csővezetékeiben pillanatok alatt a többszörösére nőtt a nyomás. A történtek körülményeit szakértők bevonásával vizsgálják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik