Nagyvilág

Fordítási baki miatt kerültek terrorlistára a tatárok

 Tévedésből a finnországi tatárok képviseletét is terrorszervezetnek nyilvánította a hét végén az Egyesült Arab Emírségek, amely azóta már korrigálta a hibát - közölte hétfő este a finn külügyminisztérium.

A tájékoztatás szerint Abu-Dzabi a szombaton közzétett listán a tatárok helyett a Finnországban élő Rabita-mecset nevű vahhábita közösséget akarta szerepeltetni.

Erkki Tuomioja finn külügyminiszter már vasárnap jelezte, hogy vélhetően fordítási hibát követhetett el Abu-Dzabi, a két iszlám szervezet neve ugyanis finn nyelven igen hasonló: a vahhábita közösséget finnül Suomen Islamilaista Yhdyskuntának, míg a tatárok csoportját Suomen Islam-seurakuntának hívják.

Az emírségek kormánya azóta kijavította a hibát, de eddig még nem adott magyarázatot a nevek felcserélésére. A finn tárcavezető közölte, hogy az ügyet kivizsgálják.

A Rabita-mecsetek Szaúd-Arábia által finanszírozott közösségek. Feladatuk, hogy elősegítsék a sivatagi királyság hivatalos vallásának, az iszlám szunnita ágához tartozó, ultrakonzervatív vahhábita hitnek a terjedését.

Az Egyesült Arab Emírségek által összeállított terrorlistán nyolcvan szervezet, köztük mintegy tucatnyi európai muzulmán egyesület neve is szerepel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik