Nagyvilág

Forbes: Magyarország két világ közt

A magyarok ráébredtek arra, hogy Orbán ki akarja szakítani országukat Európa szívéből és odalökni Putyin lába elé – írja a Forbes amerikai kiadása.

„Folytatódó korrupció Magyarországon” című cikkében a lap emlékeztet arra, hogy az internetadó tervezete ellen utcára vonuló tízezrek diktátornak nevezték a miniszterelnököt. A netadó egy olyan intézkedés, amit már sokan nem tudtak elviselni és bár végül a kormány elállt az ötlettől, a tiltakozást már nem lehet megállítani.

A Fidesz 2010-ben fölényes győzelmet aratott, zárójelbe téve az addig kormányzó szocialistákat, akik azóta sem álltak talpra. A hatalom megszerzése után Orbán leplezetlenül központosította a hatalmat és míg a despoták szavakban általában a szabadságra hivatkoznak, a magyar miniszterelnök egyenesen kimondta, hogy Oroszországról mintázott illiberális államot képzel el. A populista párt újra kétharmados győzelmet arathatott, ami döntően az ellenzék katasztrofális állapotának és a választási szabályok átszabásának köszönhető.

A lap emlékeztet Kövér László szavaira, aki azt mondta, hogy érdemes megfontolni az Európai Unióval való szakítást. Ez gazdasági katasztrófát okozna, mivel a magyar beruházások 95 százalékát legalább részben Brüsszelből finanszírozzák – írják.

A magyarok csendben tűrték, hogy a kormány elvegye tőlük szabadságjogaikat, ám amikor az internet megadóztatása felmerült, az utcára vonultak. A Forbes úgy véli, hogy a magyarok az internet megadóztatását úgy értékelték, hogy a kormány el akarja venni tőlük a szabad önkifejezés utolsó bástyáját.

Bármilyen látszatot is akar kelteni a Fidesz, a tüntetők nem a szocialista ellenzékből jönnek – írja a lap. Minden társadalmi és politikai csoport képviselteti magát, szabadságuk visszaszerzéséért harcolnak – vélik. Magyarország két világ közt áll – a demokratikus Nyugat és a korrupt Kelet közt kell választania. A tüntetéseken felzúgó „Európa” skandálás világosan kifejezi, hová akarnak a magyarok tartozni, de még kérdéses, hogy valóban van-e választási lehetőségük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik