Nagyvilág

Veszélyforrásként tekintenek Magyarországra

A világ egyik legfontosabb külpolitikai elemző központja nagyon kedvezőtlen képet fest hazánkról.

A Center for Strategic and International Studies (CSIS) a világ egyik vezető külpolitikai elemző központja, többek között az ő munkáikból tájékozódnak a legfontosabb gazdasági és politikai döntéshozók – írja a 444. A szervezet jövő évi globális előrejelzésében nagyon sötét képet festett Magyarországról.

A szervezet úgy látja, hogy Magyarországon az oroszok befolyásának növekedéséből és az uniós elkötelezettség gyengüléséből autokratikus rezsim épül. Az oroszok szorosabban fogják a magyar gazdaságot, erősödnek az idegengyűlölő, újfasiszta csoportok. Orbán jelentős stratégiai irányváltást jelentett be, amikor a nemzeti alapú illiberális állam létrehozásának szükségességéről beszélt. Ezek egyértelműen oroszbarát külpolitikával párosulnak, Orbán folyamatosan az Oroszországgal szembeni szankciók ellen ágál és azonnal leállította a gázszállításokat Ukrajna számára, miután a Gazprom vezetője Magyarországra látogatott – emlékeztet az elemzőközpont.

Az előrejelzésben az is szerepel, hogy Magyarország tízmilliárd eurós orosz hitelből bővíti atomerőművét, tovább növelve az energiafüggőséget. A negatív folyamatok az európai erőfeszítéseket veszélyeztetik – írják. A konfrontációban a liberális, átlátható, jól kormányzott demokráciák állnak az egyik oldalon, míg az illiberális, korrupt, irányított demokráciák a másikon. Attól, hogy Közép-Európában sikeres volt a rendszerváltás, ez a folyamat még nem visszafordíthatatlan – figyelmeztetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik