Nagyvilág

Elég bizonyíték van Kim Dzsong Un felelősségre vonásához

Az ENSZ elővenné az észak-koreai diktátort az emberi jogok tömeges megsértése miatt.

A világszervezet észak-koreai helyzettel foglalkozó jelentéstevője, Marzuki Darusman Szöulban egy emberi jogi fórumon fejtette ki véleményét az ENSZ vizsgálóbizottságának jelentésére hivatkozva. A dokumentum szerint az észak-koreai biztonsági vezetőket és magát Kim Dzsong Unt is nemzetközi bíróság elé lehet állítani a módszeres kínzások elrendelése, gyilkosságok, valamint a lakosság éheztetése miatt.

A bizottság megállapította, hogy az észak-koreai visszaélések azonos szintűek a nácik számlájára írt bűncselekményekkel. A tömeges emberijog-sértéseknek egyetlen forrása van, az ország politikai vezetése, így a felelősség közvetlenül a fő döntéshozóra hárítható.

Jövő héten az ENSZ Közgyűlésének emberi jogi bizottsága elé utalják azt a határozatot, mely a phenjani döntéshozók felelősségre vonását sürgeti a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság előtt, emberiesség elleni bűncselekményekért. Ha a határozattervezetet elfogadják, a közgyűlés decemberben szavazhat róla. Az észak-koreai jogsértések ügyét viszont a közgyűlés nem, csak a Biztonsági Tanács terjesztheti a nemzetközi törvényszék elé. Diplomaták azonban úgy vélik, hogy Észak-Korea fő szövetségese, Kína megvétózna egy ilyen lépést.

A phenjani rezsim szerint az emberi jogi helyzet bírálása az Egyesült Államok által vezetett összeesküvés része, melynek egyetlen célja az ország politikai rendszerének megdöntése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik