Nagyvilág

Ukrajna egységes nemzetközi kiállást kér Oroszországgal szemben

Európa és a világ országainak egységes álláspontot kell kialakítaniuk Oroszország Ukrajna-ellenes tevékenységéről – jelentette ki Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök.

A kormányfő az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerdai rendkívüli ülése előtt újra leszögezte, hogy mindent megtesznek a kelet-ukrajnai konfliktus további éleződésének elkerülésére. Hangsúlyozta, hogy az ukrán vezetés betartja a minszki megállapodásban foglaltakat, miközben Oroszország és az általa irányított kelet-ukrajnai szakadárok a megállapodásokat folyamatosan megsértik.

Jacenyuk azt mondta, hogy a nemzetközi politikában általában húznak egy képzeletbeli vörös vonalat, amit ha valamelyik fél átlép, a nemzetközi közösség nyomásgyakorlást alkalmaz. A kormányfő szerint több száz piros vonalat léptek már át az oroszok, ami miatt ezrek vesztették életüket. „A magunk részéről minden tőlünk telhetőt megteszünk, de a mi erőnk is véges, főleg ha egy állig felfegyverzett atomhatalommal állunk szemben” – jegyezte meg a miniszterelnök.

Sztepan Poltorak védelmi miniszter az ukrán kormány szerdai ülésén kiemelte, hogy az utóbbi időben jelentős orosz segítséget kaptak a szakadár erők a keleti országrészben. Az ukrán fegyveres erők átcsoportosításokkal, a tartalékok mozgósításával készülnek fel a támadások visszaverésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik