Nagyvilág

Izraeli-palesztin összecsapás Ciszjordániában

Köveket, Molotov-koktélokat dobáltak fiatalok. Egy fegyveres palesztint lelőttek az izraeli katonák.

Délután Hebron környéként több helyen is összecsapások voltak a kövekkel és Molotov-koktélokkal támadó palesztin fiatalok és az izraeli biztonsági erők között – tudósít az MTI. Al-Aruv menekülttábornál „rögtönzött fegyverrel” a katonákra célzott egy 21 éves palesztin fiatal, akit lelőttek, a kórházban belehalt sérüléseibe.

Hebrontól délre mintegy százötven palesztin kövekkel dobálta meg az úton elhaladó járműveket. A katonák megpróbálták könnygázzal feloszlatni a tömeget. Egy erőszakos tüntetőre rálőttek, ő súlyosan megsérült.

Ciszjordánia északi részén két, az út mentén köveket dobáló palesztint lábon lőttek a katonák. Egy Ciszjordániában lévő izraeli börtön szomszédságában gumilövedékkel oszlatták az összegyűlt tömeget. Három izraeli katona is megsérült.

Mahmúd Abbász palesztin elnök azzal vádolta Izraelt, hogy a térséget és a világot pusztító vallási háborúba sodorja. Kijelentette, hogy soha nem fogják elfogadni, hogy a jeruzsálemi óvárosban, a Templomhegyen található Mecsetek terén zsidók imádkozzanak. „Az 1967-ben megszállt Jeruzsálem a miénk. Megvédjük és vigyázni fogunk szent helyeinkre” – mondta.

Móse Jaalon izraeli védelmi miniszter szerint Abbász „uszító retorikája” vezetett a viszály elmérgesedéséhez. Felszólította, hogy segítsen a helyzet lecsillapításában, ezzel egyidejűleg kérte az izraelieket is, hogy ne látogassanak a Templomhegyre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik