Nagyvilág

George W. Bush nem bánja az iraki beavatkozást

A háború a közép-keleti országot egy máig tartó vallási és etnikai belső konfliktusba sodorta.

George W. Bush volt amerikai elnök arra számított 2003-ban, amikor katonai akcióval fenyegette meg Irakot, hogy Szaddám Huszein diktátor majd elhagyja a közép-keleti országot.

Az Egyesült Államok 2001-től 2009-ig hivatalban lévő elnöke a CBS amerikai tévétársaságnak adott, vasárnap közzétett interjújában elárulta: meglepetésként érte, amikor megtudta, hogy Irak akkori vezetője nem vette komolyan Washington fenyegetését.

A diktátor az elfogását követően állítólag azt mondta az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egyik tisztségviselőjének, hogy egyszerűen nem hitte el, amit Bush mondott. A volt amerikai elnök az interjúban megjegyezte: értetlenül állt a dolog előtt. „Nem értem, hogy kételkedhetett a szavaimban”.

Az Egyesült Államok – szövetségeseivel karöltve – 2003 tavaszán döntötte meg Szaddám Huszein hatalmát, az ENSZ felhatalmazása nélkül indított háborúban. A diktátort később az új iraki hatóságok kivégezték. Washington katonai fellépését az iraki tömegpusztító fegyverek jelentette fenyegetéssel indokolta, de mint utólag kiderült, alaptalan volt az amerikaiak félelme. A háború Irakot egy máig tartó vallási és etnikai belső konfliktusba sodorta.

Bush az interjúban megerősítette, hogy nem bánja az iraki beavatkozást, úgy gondolja, ez volt a helyes döntés. „Amit sajnálok az az, hogy ismét felemelkedett egy erőszakos csoport. Ez az al-Kaida plusz” – fogalmazott Bush az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet iraki és szíriai előretörésére utalva. Hangsúlyozta: az IÁ-t le kell győzni. „Remélem, sikerülni fog. Remélem, működik a stratégia” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik