Nagyvilág

Léggömbök választják ketté Berlint

A fal leomlásának 25. évfordulójára emlékeznek. Németh Miklós volt magyar miniszterelnök is jelen lesz az ünnepségeken.

Fehéren világító léggömbökkel világították ki Berlinben pénteken sötétedéskor a várost 28 évig kettészakító fal nyomvonalát egy több mint tíz kilométeres szakaszon – írja az MTI. Ezzel kezdődött a fal ledöntésének 25. évfordulójára szervezett ünnepségsorozat. A léggömböket vasárnap este felengedik a magasba.

 Getty Images / Sean Gallup

A leghíresebb egykori határátkelőnél, a Checkpoint Charlie-nál Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök is megjelent, aki köszöntőjében felidézte, hogy 1966-ban, amikor először járt Kelet-Berlinben, egy lerombolt, sötét várost ismert meg, ami 1989 óta virágzó nagyvárossá fejlődött. Azt mondta, büszke arra, hogy ő is hozzájárulhatott ehhez az átalakuláshoz.

Pénteken a törvényhozás mindkét házában emlékülést tartottak. Az alsóházban kisebb botrány kerekedett az egyik meghívott vendég, Wolf Biermann énekes felszólalásából. Az előadóművész, akit 1976-ban megfosztottak NDK-s állampolgárságától és kitoloncoltak az országból, eredetileg csak néhány dalt adott volna elő, de ráförmedt a Baloldal frakciójára, akiknek egyebek közt azt mondta, „siralmas maradékai annak, amin szerencsére túljutottunk”.

Vasárnap Berlinben több magyar vonatkozású program lesz. A Konzerthausban délután hangversenyt és megemlékezést tartanak, a program megszervezésére és vezénylésére az intézmény zeneigazgatóját, Fischer Ivánt, a Budapesti Fesztiválzenekar vezetőjét kérték fel. A „Fényhatár” léggömbjeit a díszvendégek – köztük Németh Miklós volt magyar miniszterelnök – jelenlétében engedik fel az égbe.

A Brandenburgi kapunál népünnepélyt rendeznek, melyen fellép többek közt Peter Gabriel és Paul Kalkbrenner is.

A berlini falat 1961. augusztus 13-án, hajnalban kezdték felépíteni a keletnémetek. A menekülthullám miatt volt szükség rá, mely azzal fenyegetett, hogy elnéptelenedik az NDK. 1949-től a határzár kiépítéséig nagyjából hárommillióan menekültek a szovjet érdekszférába tartozó Kelet-Németországból nyugatra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik