Nagyvilág

Ukrajna szerint szakadár területről lőttek egy donyecki iskolát

Szerdán két diákot ölt meg a közvetlenül az intézmény mellé becsapódó lövedék.

Jevhen Perebijnisz külügyi szóvivő csütörtökön közölte: a diákok halálát okozó lövedéket az oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt álló Makijivka településről lőtték ki. A tragédiának a két halott mellett négy sérültje is van, szemtanúk szerint az áldozatok az iskola melletti pályán fociztak. Az intézmény egyébként a donyecki nemzetközi repülőtér közelében van, amit hetek óta szakadatlanul támadnak a szeparatisták.

Moszkvában bejelentették, hogy az orosz hatóságok bűnvádi eljárást indítanak az ügyben, az új ukrán vezetést teszik felelőssé a tragédiáért. Porosenko ukrán államfő politikáját Pavel Asztahov elnöki biztos embertelennek és könyörtelennek nevezte.

 Fotó: AFP / Dimitar Dilkoff

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter felszólította az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet, hogy haladéktalanul küldjön megfigyelőket a tragédia helyszínére. A szervezet közölte, hogy napirenden van a vizsgálat.

Ukrán közlés szerint a harci övezetben változatlanul súlyos a helyzet, az ukrán fegyveres erők állásaira a múlt éjjel tizenöt alkalommal nyitottak tüzet szakadárok – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik