Nagyvilág

Oroszországnak nem jár francia helikopterhordozó

A Mistral típusú hadihajó már elkészült, de az ukrajnai beavatkozás miatt nem adják át a megrendelőnek.

Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes korábban bejelentette, hogy az első helikopterhordozót, a Vlagyivosztokot november 14-én ünnepélyes keretek közt veszik át. Moszkva még 2011-ben írt alá megállapodást két Mistral típusú francia hadihajó megrendeléséről, az ügylet értéke 374 milliárd forint.

Csütörtökön Manuel Valls francia kormányfő viszont azt mondta: a feltételek jelenleg nem adottak ahhoz, hogy engedélyezzék a helikopterhordozó leszállítását. A francia védelmi miniszter pedig azt jelentette be: Francois Hollande elnök novemberben hoz végleges döntést.

 AFP / Alexey Filippov

A franciákra nagy nyomás nehezedik, miután az Európai Unió számos szankciót léptetett életbe Oroszország ellen az ukrajnai beavatkozás miatt.

A Mistral hadihajók több mint 30 méter szélesek és csaknem 200 méter hosszúak. Rendkívül jó a manőverezési képességük, műanyagalapú testük megvédi őket a mágneses vízi aknáktól és nagyon halk a működésük. Helikopterek vagy harckocsik hordozásán kívül alkalmasak csapatszállításra, de hadikórház is berendezhető rajtuk – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik