Nagyvilág

Gorbacsov megvédi Putyint Berlinben

A Szovjetunió utolsó elnöke arra készül, hogy kiálljon az orosz államfő mellett a berlini fal leomlásának 25. évfordulóján. Szerinte Washington a felelős az ukrán válságért.

„Meggyőződésem, hogy Vlagyimir Putyin mindenki másnál jobban védelmezi Oroszország érdekeit” – idézi Mihail Gorbacsovot a Deutsche Welle. A most 83 éves exelnök ezen a héten Németország vezetőivel, Angela Merkel kancellárral és Joachim Glück államfővel találkozik a berlini fal leomlásának 25. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségeken.

Gorbacsov szerint az ukrán válság ürügy Amerikának, hogy bírálja Oroszországot. A Deutsche Welle írása szerint negyed századdal a vasfüggöny leomlása után sok korábbi szovjet vezető úgy érzi, a Nyugat elárulta őket. Az AFP hírügynökségnek többen azt mondták: Németország újraegyesítésére azzal a feltétellel került sor, hogy a NATO nem terjeszkedik kelet felé, az orosz érdekszférába. Az akkori nyugati vezetők viszont azt mondták: soha nem volt ilyen megállapodás.

Gorbacsov nemzetközi tiszteletnek örvend, amiért Oroszországban a nyíltság és az átalakulás – a glasznoszty és a peresztrojka – programját hirdette meg 1985-ös hatalomra kerülése után, a kelet-európai országokban pedig nem avatkozott be katonai erővel a demokratikus változások idején. Korábban többször kritizálta a mostani orosz elnököt, Vlagyimir Putyint autoriter kormányzásáért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik