Nagyvilág

Pénteken elkezdhetik a lezuhant maláj gép roncsainak elszállítását

Az ukrajnai szakadárok egyeztetnek a hollandokkal. A malajziai miniszterelnök közölte: mindent megtesznek a felelősök bíróság elé állításáért.

A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó járata oroszbarát szakadárok által ellenőrzött kelet-ukrajnai területen zuhant le július 17-én. A tragédiában a gép összes utasa, 298 ember életét vesztette. Az utasszállítót Buk típusú, orosz gyártmányú légvédelmi rakétával lőtték le.

A roncsok elszállításáról az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság tisztségviselői beszéltek szerdán. „Egyeztetünk az elszállítás menetéről és dokumentumairól, ha minden rendben lesz, az első szállítmány a roncsokkal pénteken indul Hollandiába” – mondta egy illetékes.

Najib Razak malajziai kormányfő Szingapúrban folytatott megbeszélést holland kollégájával, Mark Ruttével. Kijelentette, hogy Malajzia mindent megtesz annak érdekében, hogy bíróság elé állítsák a tragédia felelőseit. Azt mondta, a történtekről határozott elképzelésük van, de ezt bizonyítékokkal is alá akarják támasztani.

Rutte szerint független vizsgálatokra is szükség van, eddig a szakadár térséggel kapcsolatos biztonsági kockázatok miatt megfelelő intézkedésekre nem kerülhetett sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik