Nagyvilág

Amerika beindult, EU-szankciókat akarnak Orbán ellen

A The New York Times szerkesztősége szerint az európai értékeket adja fel az EU, ha tétlenül nézi az eseményeket.

Orbán kormánya tovább csúszik az autoritarianizmus felé és megtagadja az EU alapértékeit – írja szerkesztőségi vezércikkében az amerikai lap. A szerkesztőségi álláspont szerint azzal, hogy Navracsics Tibort, Orbán korábbi miniszterét az Európai Parlament elfogadta biztosként, Magyarország elfogadottságát növelik, noha a magyar kormány teljes mértékben szembemegy az Alapjogi Charta szellemiségével.

A dokumentum második cikkelye szerint a tagállamok kötelesek tiszteletben tartani a demokráciát, szabadságot és emberi jogokat, a 11. cikkely pedig garantálja az összes európai számára a sajtó és az önkifejezés szabadságát bárminemű hatósági akadályoztatás nélkül. A New York Times emlékeztet arra, hogy Orbán júliusban arról beszélt: illiberális államot hozna létre, példaképként említve Oroszországot, Törökországot és Kínát.

2010-ben az Orbán-kormány olyan médiatörvényt vezetett be, amely „kiegyensúlyozott” tájékoztatást vár el minden újságíróról, mely „kiegyensúlyozottságot” a kormány által kinevezett Médiatanács felügyel. A múlt hónapban pedig az internet megadóztatásának ötletével álltak elő, ami széles körű felháborodást váltott ki. Orbán „egyelőre” félrelökte az adó ötletét, miután tízezrek vonultak az utcára tiltakozásul.

A kormánypárt legutóbb azzal ment szembe az Európai Unióval, hogy átengedett egy olyan törvényt, ami elhárítja az akadályokat az oroszok Déli Áramlat gázvezetékének az országon való áthaladása előtt. Ezzel megszegik az Európai Parlament szeptemberi határozatát, mely a tagállamokat a projekt leállítására szólította fel és ellentmond az EU és Amerika Oroszország elleni gazdasági szankcióinak, melyek az oroszok ukrajnai katonai beavatkozása miatt váltak szükségessé.

A New York Times szerkesztősége szerint ahelyett, hogy aggodalmaskodó közleményeket adnak ki az antidemokratikus intézkedések miatt, az EU-nak büntetnie kellene Magyarországot. Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének el kellene érnie Navracsics elmondását – véli a lap, hozzátéve, hogy ha az EU nem tesz komoly lépéseket az Orbán-kormány ellen, azzal az Európai Unió alapjait bontja le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik