Nagyvilág

Katasztrofális az oltóanyaghiány Kárpátalján

A raktárakból gyakorlatilag teljesen eltűntek a gyerekek oltásához szükséges és a közgyógyellátás keretében ingyenesen járó tbc, hepatitis B, szamárköhögés, diftéria, tetanusz, gyermekbénulás, Hib, kanyaró, rubeola és mumpsz elleni oltóanyagok.

A kétségbeesett szülőknek azt tanácsolják a gyermekorvosok, hogy aki megteheti, próbálja meg beszerezni a szükséges vakcinákat a kommersz gyógyszertárakban, amelyek még rendelkeznek némi tartalékkal a drága, külföldön gyártott oltóanyagokból. Ám ez a megoldás is komoly veszélyeket rejthet, mivel egyes készítmények tárolása és szállítása speciális körülményeket – többek között megfelelő hűtőközeget – igényel. Ezért a szülők egy része kénytelen külföldön, többek közt Magyarországon beoltatni a gyermekét.

Az ukrán egészségügyi tárca tájékoztatása szerint az oltóanyaghiány nem egyedi, kárpátaljai jelenség, hanem tulajdonképpen az egész országra kiterjed. Kiváltó oka pedig az, hogy az év eleji kijevi forrongások idején kialakult kormányválság során az illetékes hatóságok egyszerűen elkéstek a zökkenőmentes gyógyszerellátást biztosítani hivatott közbeszerzési pályázatok lebonyolításával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik