Nagyvilág

Szijjártó nem beszélt a baltásról Aliyevvel

A miniszter az azeri államfővel és minisztereivel egyeztetett Bakuban. Stratégiai megállapodást kötünk Azerbajdzsánnal.

A partnerségi megállapodásról már a jövő héten elkezdődnek az egyeztetések – közölte a külgazdasági és külügyminiszter az MTI-vel. Szijjártó Péter elmondta, hogy Azerbajdzsán, mint a kaukázusi régió leggyorsabban fejlődő és legerősebb gazdasággal bíró országa, növelni akarja kereskedelmi és befektetési kapcsolatait Magyarországnak. A miniszter szerint több más EU-tagállam is kötött hasonló megállapodást az azeriekkel.

Szijjártó hétfőn Bakuban találkozott Ilham Aliyev azeri elnökkel, aki jövő kedden munkalátogatásra Budapestre érkezik és Orbán Viktorral találkozik. A két ország négy egyezményt ír alá – a Baku és Budapest közti légijárat elindításáról, kétszáz azeri ösztöndíjas hallgató magyarországi fogadásáról,

Szijjártó szerint az ukrajnai helyzet világosan megmutatta, hogy a keleti partnerségi program sikerére szüksége van Európának, az azeri vezetőkkel egyetértettek abban, hogy szükség van arra, hogy a 2011-es magyar javaslatnak megfelelően az EU országspecifikus programokat kínáljon a keleti partnerség programban részt vevő országoknak.

Szijjártó a baltás gyilkos 2012-es kiadatásával kapcsolatos kérdésre azt mondta, hogy a nemzetközi jogi kérdéseket, valamint a kétoldalú gazdasági együttműködés kérdéseit mindig teljesen külön kezelik egymástól, így ez nem került szóba.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik