Nagyvilág

Korlátozták a médiát az amerikai hatóságok

Az AP amerikai hírügynökségnek a hétvégén birtokába jutott hangfelvételek tanúsága szerint a veszélyhelyzet ürügyén korlátozták a médiát abban, hogy a levegőből készítsen felvételeket az augusztusi fergusoni zavargásokról.

A zavargásokat az váltotta ki, hogy egy fehér bőrű rendőr lelőtt egy fegyvertelen afroamerikai tizenévest. A St. Louisban lévő negyed rendőrsége engedélyt kért a washingtoni kormánytól arra, hogy légtérzárlatot rendelhessen el Ferguson felett egy 96 négyzetkilométeres területen, mert a földről valaki rálőtt egy rendőrségi helikopterre. Az engedélyt megkapták.

Augusztus 12-étől 12 napon át tilos volt repülni Ferguson térségében, kivéve a rendőrségi helikoptereket. A tilalom alá estek azonban a kereskedelmi repülőgépek is. Az amerikai polgári légiforgalmi hatóság (FAA) végül a rendőrséggel folytatott küzdelmek árán elérte, hogy az utasszállító repülőgépek is használhatják a légteret. Az erről folyó telefonbeszélgetésekben a rendőrségi tisztségviselők viszont elismerték, hogy az intézkedés célja a média távoltartása – mondta el az AP-nek az FAA egy meg nem nevezett igazgatója.

Lee Rowland, a polgári szabadságjogok védelmében fellépő ACLU szervezet ügyvédje a hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy ezáltal a fergusoni rendőrség a szövetségi kormány jóváhagyásával megsértette az újságírók alkotmányos jogait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik