Nagyvilág

Elmenekült a lemondott elnök Burkina Fasóból

Elhagyta Burkina Fasót az országban zajló tömegtüntetések nyomán lemondott elnök, Blaise Comapore családjának néhány tagjával együtt a szomszédos Elefántcsontpartra távozott - szivárgott ki ottani katonai körökből, amelyek szerint a 63 éves politikus Abidjantól keletre, egy tengerparti üdülőhelyen tartózkodik.

Az MTI emlékeztet, hogy a nyugat-afrikai országot 1987 óta irányító 63 éves Blaise Compaoré pénteken mondott le a napok óta tartó, zavargásokba torkolló tüntetések hatására. A demonstrációkat egy törvényjavaslat váltotta ki, amely engedélyezte volna a következő választáson való indulást Compaorénak. A tüntetések hatására a kormány visszavonta a tervezetet, az ellenzék azonban már az államfő lemondását követelte.

A hatalmat a legfrissebb hírek szerint a lemondott elnök testőrségének parancsnoka, Issaac Zida alezredes gyakorolja. Az alezredes egy helyi rádióban szombatra virradóra felolvasott közleményében tudatta, hogy ő fogja visszavezetni az országot a demokráciához. Közvetlenül Zida bejelentése előtt puskaropogás hallatszott az elnöki palotánál, ezért nem kizárt, hogy puccsal eltávolították Honoré Traoré vezérkari főnököt, aki pénteken, nem sokkal Blaise Compaoré államfő lemondása után jelentette be, hogy átveszi a hatalmat az afrikai országban.

Burkina Faso a világ egyik legszegényebb országa, de közvetítőként lépett fel térségbeli válságok idején. Emellett ez az afrikai ország kulcsfontosságú szövetségese a Nyugatnak az al-Kaida terrorhálózathoz köthető csoportok elleni fellépésben Nyugat-Afrikában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik