Nagyvilág

Bécsi pályaudvaron robbantott volna a tini terrorista

25 ezer dollárt ajánlott az Iszlám Állam egyik dzsihádistája annak a 14 éves fiúnak, aki a gyanú szerint robbantásos merényleteket tervezett Bécsben – írja a The Telegraph. A terrorszervezet állítólag két másik fiatalt is behálózott.

A kedden letartóztatott St. Pölten-i fiút nem nevezték meg a hatóságok, de az osztrák média török bevándorlók gyermekeként azonosította, akik nyolc éve élnek Ausztriában. Úgy tudni, a fiatalember egyik célpontja a Westbahnhof pályaudvar lett volna, ahol naponta 40 ezer utas fordul meg.

A hatóságok cáfolták, hogy a tinit az interneten szervezték be, azt viszont elismerték, hogy „több különböző összekötője” volt. A rendőrök szerint fiatal kora ellenére a fiú igazi profiként beszélt a célpontjai kiválasztásáról.

Bár valószínűleg működő robbanószerkezetet nem épített, az interneten kiterjedt keresést végzett a tervek után, és előkészítette az alkatrészek beszerezését. A sajtó úgy tudja, a bostoni merényletnél használt bombához hasonló eszközt akart összeszerelni.

Úgy tűnik, nem öngyilkos merényletet akart elkövetni, mert állítólag arról is beszélt, hogy a támadások után Szíriában akart csatlakozni az Iszlám Államhoz. A sajtó úgy tudja, hogy a terrorszervezet két másik fiatalt is beszervezett, ám a nyomozók szerint a szóban forgó fiú „magányos farkas”. A rendőrök őrizetben tartják a vizsgálat végéig – számolt be a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik