Nagyvilág

Százmilliárdokból építettek halálcsapdát Kínában

A kínai kormány több mint 400 milliárd forintnyi összeget költött el egy autópálya építésére, ami az olcsósága miatt életveszélyesen rossz minőségű lett.

Még át sem adták, máris hatalmas hibákat kellett kijavítani a Kína északi részén mindössze másfél év alatt felépített, 125 kilométeres autópályaszakaszon, aminek építését még 2011 januárjában kezdték el, de végül csak két hete adtak át a forgalomnak. Az őt azonban a kínai sajtóban megjelent hírek szerint még a több éven át tartó javítási munkálatok után is életveszélyes maradt, és csak idő kérdése, hogy halálos tragédia történjen a kritikusai által „halálcsapdaként” jellemzett úton.

Az építkezésen dolgozó munkások, köztük a kritikáját névvel is vállaló munkafelügyelő Qiao Fucai egymás után sorolták, hogy milyen hibákat végzett az autópályát építő cég, ami Fucai szerint azért végzett életveszélyesen gyatra munkát, mert minél kevesebb pénzből igyekezett lezavarni az építkezést.

A munkások közlése szerint az úton egymást érik a repedések, és több helyen már az átadás előtt megsüllyedt az aszfalt. A támfalak olyan gyengék, hogy egy neve elhallgatását kérő munkás állítása szerint azonnal le kellene bontani azokat, és rendesen újjáépíteni, mert jelenlegi formájukban egy nagyobb esőzés elmossa azokat.

A vízelvezető árkok már most tönkrementek. Sok helyen repedések és mély lyukak jelentek meg bennük, és van olyan szakasz, ahol ezek egy híd közelében vannak, és nagy a veszélye, hogy az esővíz emiatt alá fogja mosni az építmény, és a híd össze fog dőlni. Legalább egy viaduktnál pedig a pilléreket mindössze két hónap alatt építették fel, miközben Qiao elmondása szerint legalább nyolc hónap kellett volna, hogy megfelelő minőségűek legyenek. Néhány alagútban szintén repedéseket lehet látni. 

Arról már nem is beszélve, hogy az úton megjelent lyukak javítását elintézték azzal, hogy betont öntöttek azokba. Ráadásul egy munkás szerint nem is rendes betont, hanem sima kőport használtak, mert azt ingyen be tudta szerezni a cég. 

Az utat október 16-án adták át a forgalomnak. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik