Nagyvilág

Forrnak az indulatok Jeruzsálemben

Végeztek azzal a palesztin férfival az izraeli biztonsági erők csütörtökön, aki előző nap rálőtt egy ismert szélsőjobboldali zsidó aktivistára. Az incidens miatt az izraeli hatóságok lezárták a jeruzsálemi Mecsetek terét, amit Mahmúd Abbász palesztin elnök a muzulmánok és palesztinok elleni "hadüzenetnek" minősített. A teret később újra megnyitották - tájékoztatott az MTI.

“A szerda esti támadás legfőbb gyanúsítottja a jeruzsálemi Abu Tor negyedben lévő lakóhelyén tüzet nyitott a rendőrségnek a helyszínre kiérkező különleges erőire, akik őrizetbe akarták venni a palesztin férfit. A biztonsági erők viszonozták a tüzet, és agyonlőtték a gyanúsítottat” – közölte Miki Rózenfeld rendőrségi szóvivő Twitter-oldalán.

Korábbi híradások szerint a tettes – izraeli források szerint Muataz Hidzsazi – a jeruzsálemi óváros közelében fekvő Menáhem Begin Központ előtt szerda este rálőtt Jehuda Glickre. Az épületben éppen egy konferenciát tartottak, amelynek az volt a központi témája, hogy zsidók is imádkozhassanak az al-Aksza mecsetnek, valamint a Sziklatemplomnak is otthont adó Templom-hegyen, amely a zsidók számára is különös jelentőséggel bír, mert ezen a helyen állt a rómaiak által 70-ben lerombolt jeruzsálemi szentély.

Glick a zsidók templom-hegyi imádkozásának engedélyeztetését célzó kampány egyik hangadója. Rózenfeld szerdán arról számolt be, hogy az Izraelben “viszonylag ismert személynek” számító Glick állapota súlyos.

Az izraeli rendőrség csütörtökön közölte: “további intézkedésig” lezárja a látogatók és a muzulmán hívek elől a jeruzsálemi Mecsetek terét, miután szélsőjobboldali izraeli aktivisták a szerdai incidens után arra buzdították híveiket, hogy tömegesen vonuljanak a térre. A rendőrségi szóvivő hozzátette, hogy Jeruzsálem biztonságának megerősítésére több száz rendőrt küldenek a városba.

Mahmúd Abbász a Templom-hegyen lévő tér lezárását, valamint az izraeliek kelet-jeruzsálemi telepépítési tevékenységét “a palesztin nép, az arab és a muzulmán nemzet és annak szent helyei elleni hadüzenetnek” nevezte. Emellett felszólította a nemzetközi közösséget, hogy tegyen azonnali lépéseket az izraeli lépések ellen.

A hatóságok később bejelentették, hogy újra megnyitották a területet a nők és az ötven évnél idősebb muszlim férfiak előtt. Washington sürgette, hogy minden muzulmán hívő számára tegyék lehetővé a bejárást az al-Aksza mecsetbe. Jen Psaki, az amerikai külügyminisztérium szóvivője a feszültség csökkentésének és a lezárás előtti állapot visszaállításának szükségességét hangsúlyozta.

A Mecsetek terének mind a mai napig rendezetlen helyzete állandó feszültség forrása a muzulmánok és a zsidók között. A muzulmánokat aggasztja az izraeli kormány arra vonatkozó szándéka, hogy engedélyezze a zsidók templom-hegyi imádkozását, mivel úgy vélik, ez az első lépés a téren álló mecsetek elpusztítása felé.

Az is aggasztja a palesztinokat, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kormánya korábban hatszázhatvan lakás felépítésére adott engedélyt az 1967-ben elfoglalt Kelet-Jeruzsálem területén. A város ezen része a palesztin vezetés álláspontja szerint a palesztin állam fővárosa kell, hogy legyen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik