Nagyvilág

Az olasz maffia zsarolta az államot

Zajlik Olaszországban a maffiaper, amelyben most a köztársasági elnököt hallgatták meg.

Giorgio Napolitano megerősítette, hogy a szicíliai Cosa Nostra bűnszervezete 1993-ban bombamerényletekkel zsarolta az olasz államot – számoltak be a maffiaellenes ügyészek a szerdai sajtóban az olasz államfő tanúként való meghallgatásáról.

Három órán át tartott a köztársasági elnök és a palermói maffiaellenes ügyészség tagjainak találkozója. A római elnöki palotában zárt ajtók mögött tartott találkozón az ügyészek tanúként hallgatták meg az államfőt a szicíliai maffia és az olasz állam között a kilencvenes évek elején zajlott egyezkedésekről. Giorgio Napolitano akkor az olasz képviselőház elnöke volt.

Vittorio Teresi helyettes ügyész a Corriere della Sera olasz napilapnak elmondta, az államfő a maffiaellenes ügyészség egyetlen kérdése elől sem tért ki. Teresi szerint Giorgio Napolitano válaszai megerősítették a palermói ügyészeknek azt a feltételezését, hogy 1993-ban a szicíliai maffia ultimátumot intézett az olasz államhoz: a bűnszervezet csak akkor vet véget az általa indított merényletsorozatnak, ha az olasz hatóságok enyhítik a maffiavezérekre kivetett, szigorított börtönbüntetést.

 
Giorgio Napolitano
Fotó: Europress 

Az ügyészek szerint az olasz állam képviselői 1993-ban tárgyalásba bocsátkoztak a maffiával. Erről kérdezték a jelenlegi államfőt. Az olasz újságok értesülései szerint Giorgio Napolitano válaszaiban hangoztatta, hogy nem tud az olasz állam és a maffia közötti megállapodásról. Az államfő meghallgatásának jegyzőkönyvét egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

1992-1993-ban a Cosa Nostra gyilkosság- és merényletsorozatot hajtott végre. 1992-ben többek között Giovanni Falcone szicíliai ügyészt és Paolo Borsellino bírót gyilkolták meg pokolgéppel. Bomba robbant Róma, Firenze és Milánó műemlékeinél is. A maffia ezzel akart feszültséget kelteni és nyomást gyakorolni az államra, hogy módosítsa a bűnszervezetek tagjaival szembeni akkori szigorított törvényeket. A tényleges életfogytiglant és a szigorított börtönkörülményeket előíró törvények nem enyhültek, Toto Riinát, a Cosa Nostra vezérét 1993-ban letartóztatták, a maffiaellenes szicíliai ügyészek szerint azonban az olasz állam másban engedett a szervezett bűnözésnek. Az ezt bizonyítani akaró maffiaper most zajlik a palermói bíróságon – írja az MTI. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik