Nagyvilág

Foglyokról tárgyalt Japán Észak-Koreával

Az ázsiai diktatúra az 1970-es és 1980-as években japánokat hurcolt el, akiket azután a hírszerzés használt fel.

Tíz év után először érkezett japán delegáció Phenjanba, hogy az észak-koreai titkosszolgálat által elhurcolt japán állampolgárok sorsának kivizsgálásáról egyeztessenek. Észak-Korea májusban nyomozást indított az emberrablások feltárására, ez azonban megrekedt és egyelőre semmilyen eredményt nem mutattak fel.

A kedden kezdődő kétnapos tárgyalás az első alkalom volt, hogy japán külügyi tisztviselők találkozhattak az észak-koreai titkosrendőrséget irányító állambiztonsági minisztérium munkatársával. Tokió ennek az ügynek a rendezéséhez köti a diplomáciai kapcsolatok rendezését és egyes gazdasági szankciók feloldását.

A jelenlegi japán miniszterelnök, Abe Sindzo a 2000-es évek elején az elrablások ügyében való fellépésével vált országosan ismert politikussá, ezért számára különösen fontos az ügy rendezése.

Észak-Korea 2002-ben ismerte el, hogy tizenhárom japán állampolgárt elrabolt, hogy hírszerzőit megismertesse a japán nyelvvel és kultúrával. Japán azonban úgy véli, hogy több száz állampolgárukat is elrabolhatták, az ő sorsukról semmit nem lehet tudni – tudósít az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik