Nagyvilág

Európa-párti koalíció lehet Ukrajnában

Petro Porosenko Blokkja már hétfőn koalíciós ajánlatot tehet három másik Európa-párti erőnek, amely az exit poll-adatok alapján bekerült az új törvényhozásba.

Porosenko pártja elkötelezett az európai reformok és Ukrajna EU-csatlakozása mellett. “Ugyanezt nyilvánította ki Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök Népi Frontja, a lembergi (lvivi) polgármester vezette Önsegítés nevű párt, és nagyjából ugyanezt a Julija Timosenko vezette Haza párt” – mondta Jurij Lucenko, a ukrán elnök mögötti tömörülés vezetője. Az említett politikai erőkkel együtt az államfő pártjának meglesz a többsége az új törvényhozásban – tette hozzá.

Korábbi szövetségesüket, a nacionalista Szabadság pártot a politikus nem említette a leendő koalíciós partnerek között, holott az exit pollok szerint ennek a pártnak a támogatottsága is meghaladta a bejutáshoz szükséges ötszázalékos küszöböt. Porosenko elnök a Twitteren köszöntötte honfitársait abból az alkalomból, hogy sikerült demokratikus parlamenti választásokat rendezni Ukrajnában. Az államfő reményét fejezte ki, hogy mihamarabb létrejön kormányképes koalíciós az új összetételű parlamentben.

Olekszandr Turcsinov házelnök – aki a miniszterelnök pártjában indult listán jelöltként – kijelentette, hogy akár alkotmányozó többségre is van esélyük az Európa-párti erőknek az új törvényhozásban. Az alkotmányozó többséghez a 450 fős ukrán parlamentben legalább 300 mandátummal kell rendelkezni. A politikus reményét fejezte ki, hogy Jacenyuk marad Ukrajna miniszterelnöke.

Elemzők szerint az exit poll-eredmények alapján Porosenko Blokkja és a miniszterelnök vezette Népi Front együtt megszerezte a listás helyek több mint felét. Az új ukrán parlamentben 225 képviselői helyet töltenek majd be az ötszázalékos küszöböt átlépő pártok listáin induló jelöltek. A többi mandátumot az egyéni választási körzetek győztesei kapják. Számuk azonban 225 helyett most várhatóan csak 198 lesz, mivel az Oroszország által elcsatolt Krímben és a harcok sújtotta kelet-ukrajnai térségben, a szakadárok ellenőrzése alatti településeken nem tudták megtartani a választásukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik