Nagyvilág

Vasárnap választ Ukrajna

Az oroszok által elcsatolt Krímen és a harcok sújtotta keleti megyékben nem tudják megtartani a voksolást - tudósít az MTI.

Ukrajnában előrehozott parlamenti választást tartanak, miután februárban tüntetések nyomán eltávolították a hatalomból Viktor Janukovics addigi elnököt. A központi választási bizottság előre jelezte, hogy legalább 14 körzetben nem lehet megtartani a választásokat.

Politikusok, kormányzati és civil szervezetek aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy oroszbarát csoportok provokációkkal, esetleg terrortámadásokkal akarják majd meghiúsítani a választást. Arszen Avakov belügyminiszter közölte: a rendvédelmi erők mintegy 82 ezer tagja vigyáz majd a biztonságra a választás napján.

Ukrajnában a képviselők fele pártlistáról, másik fele egyéni körzetből kerül be a parlamentbe. A képviselők száma most csökkenni fog, mert a Krímben és az oroszbarát szeparatisták ellenőrzése alatt álló területeken nem tudják megtartani a választást, így 225 helyet töltenek be a listás képviselők, de csak legfeljebb 211-en jutnak egyéni mandátumhoz. A választás egyfordulós.

Azok, akik a kelet-ukrajnai harcok miatt Ukrajna más településeire költöztek, jelenlegi átmeneti lakóhelyükön szavazhatnak, a több mint 400 ezer menekültből eddig 160 ezren jelentkeztek be.

Az elüldözött volt elnök, Viktor Janukovics pártja nem indul a választáson, viszont létrejött egy „Ellenzéki Blokk” nevű politikai erő, melynek több volt kormánytag és Janukovicsot támogató politikus van.

Az előzetes felmérések szerint a jelenlegi államfő, Petro Porosenko pártszövetsége fölényes győzelmet arathat, rajta kívül egyedül a populista-nacionalista Radikális Párt tűnik biztos befutónak 8-10 százalék körüli szavazati aránnyal. Több párt a bejutási küszöb közelében áll, köztük a Janukovics-párti Ellenzéki Blokk, a Julija Tyimosenko korábbi elnök vezette Haza párt, Arszenyij Jacenyuk kormányfő Népi Frontja és a nacionalista Szabadság párt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik