Nagyvilág

Pokolgép robbant egy buszállomáson

Nigéria északi Bauchi szövetségi államában legalább 5 ember meghalt, 12 megsebesült.

A rendőrség nem közölte, hogy ki állhat a szerda késő este történt robbantás mögött – írja az MTI.

Az Azare városban végrehajtott merényletért azonban feltehetően a Boko Haram iszlamista szervezet tehető felelőssé. A terrortámadás további kétségeket ébreszt azokkal a hírekkel kapcsolatban, hogy a nigériai központi kormánynak sikerült megállapodást kötnie az iszlamistákkal az általuk idén áprilisban elrabolt több mint 200 iskolás lány szabadon engedéséről.

A lázadók rendszeresen támadnak közösségi létesítményeket azóta, hogy öt évvel ezelőtt felkelést robbantottak ki egy iszlám állam megteremtése érdekében a vallásilag vegyes összetételű országban. A lázadók idén fokozták támadásaikat országszerte.

Egy héttel ezelőtt a központi kormány arról számolt be, hogy sikerült megállapodásra jutni a Boko Harammal egy tűzszünetről, amelynek keretében elengednék a túszul ejtett iskolás lányokat. Egyelőre nincs jele annak, hogy ez bekövetkezne. Az elmúlt időszakban elkövetett merényletek miatt kétséges a kormánynak a Boko Harammal kötött tűzszüneti egyezménye is. Az iszlamista szervezet ugyanakkor annyi frakcióból áll, hogy nem kizárt a megállapodás a mozgalom egyik ágával, míg a többi eközben folytatja erőszakos akcióit.

A Boko Haram április 15-én 276 lányt ejtett fogságba az északkeleti Chibok településen. Napokkal később néhányuknak sikerült megszöknie, de 219 fogságban maradt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik