Nagyvilág

Ferenc pápa: a korrupció súlyos bűn

A halálbüntetés és az életfogytiglani börtön eltörlését szorgalmazta az egyházfő a Nemzetközi Büntetőjogi Társaság tagjai előtt.

Ferenc pápa a Vatikánban fogadta a szervezet tagjait, akiknek elmondta: az életfogytiglani börtön sem más, mint rejtett halálos ítélet. A halálbüntetés hatékonyságát sem igazolja semmi – jelentette ki a pápa.

Az egyházfő úgy fogalmazott, hogy az igazságszolgáltatás nem bosszúállás. Megjegyezte, hogy a modern társadalomból sem hiányzik a bosszúvágy és egyre kevesebbet hallani olyan szándékokról, hogy a börtönt másfajta büntetéssel helyettesítsék.

A pápa beszédében felszólította a bírókat, hogy kerüljék a bosszút és a populista intézkedéseket. Szerinte az utóbbi évtizedekben elterjedt az a meggyőződés, hogy a társadalmi problémákra a büntetőjog adhat megoldást, de úgy véli, hogy sokkal inkább szociális, gazdasági, politikai és társadalmi befogadás szükséges.

A pápa arra figyelmeztetett, hogy a halálbüntetés esetén is fennáll a bírói tévedés lehetősége, önkényuralmi rendszerekben pedig a másként gondolkodók és a kisebbségek üldözésére használják fel azt.

A pápa minden keresztényt és jóakaratú embert arra szólított fel, hogy küzdjön a halálbütetés eltörléséért és a börtönkörülmények javításáért. Kitért arra, hogy a korrupció súlyos bűncselekmény és elsősorban a nagy halakat kell elfogni. Kijelentette, hogy a politikai vezetők bűnrészesek abban, hogy milliók élnek a szegénység csapdájában – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik