Nagyvilág

Legalább 4 hónap kell az Ebola megfékezéséhez

Legalább négy hónapra lesz szükség az ebolajárvány megfékezéséhez, még akkor is, ha minden szükséges intézkedést meghoznak – jelentette ki szerdán a Vöröskereszt és a Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC) főtitkára.

Egy pekingi tanácskozáson felszólalva a szenegáli Elhadj As Sy felsorolta, mit kell tenni a vérzéses láz visszaszorítása érdekében. Ezek között szerepeltek a megfelelő módon működtetett karanténok, a megbetegedések megbízható kezelése, valamint az elhunytak megfelelő, biztonságos és az emberi méltóságot tiszteletben tartó eltemetése.

Ha mindez megtörténik, a járvány 4-6 hónap alatt megfékezhető az IFRC főtitkára szerint, aki figyelmeztetett: “a tétlenségnek mindig ára van”.

A hét országban regisztrált 9200 ebolás megbetegedés túlnyomó többsége Libériában, Sierra Leonéban, Guineában történt. Az Egészségügyi Világszervezet legutóbbi adatai szerint eddig 4500-an haltak meg a betegségben. A szervezet elismerte, ezek az adatok időnként jóval a tényleges számok alatt lehetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik