Nagyvilág

Elrabolt japánokról tárgyalnak Észak-Koreában

Akár több száz japán állampolgárt is elrabolhatott Észak-Korea az 1970-es és 1980-as években, hogy kémek kiképzésében való segédkezésre kényszerítsék őket.

Phenjan meghívására egy tíztagú küldöttség érkezik jövő kedden az elzárt ázsiai országba, hogy az elrabolt japánok sorsáról folyó nyomozásról tájékozódhassanak. Két napon át tárgyalnak majd. Utoljára 2004-ben járt Észak-Koreában japán küldöttség, hogy az elrabolt állampolgárok sorsáról tárgyaljanak.

Észak-Korea májusban egyezett bele, hogy nyomozást indítsanak egyes japán szankciók feloldásáért cserébe, de a kért információkat eddig nem adták át a japán kormánynak, mely nem hajlandó lezárni állampolgárai ügyét. A két ország közt jelenleg nincsenek diplomáciai kapcsolatok.

Phenjan 13 japán állampolgár elrablását ismerte el, közülük nyolcan azóta természetes halált haltak, öten pedig ideiglenesen hazatérhettek, de azután nem tértek vissza Észak-Koreába. A hivatalos japán álláspont szerint viszont legalább tizenhét rablás írható Észak-Korea számlájára, közülük tizenkét fő sorsát még nem vizsgálták ki megnyugtatóan. Egyes források szerint több száz is lehet az elrabolt japánok száma – tudósít az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik