Nagyvilág

Repülőszerencsétlenségben meghalt egy francia olajmágnás Oroszországban

Az egyik legnagyobb francia olajipari cég, a Total elnök-vezérigazgatójának gépe a sűrű ködben egy hókotrónak ütközött Moszkvában.

A Falcon 50 típusú, Párizsba tartó repülő fedélzetén a 63 éves Christophe de Margerie-n kívül háromfős személyzet tartózkodott, mindannyian meghaltak – erősítette meg a reptér szóvivője. A baleset hétfő éjjel, moszkvai idő szerint néhány perccel éjfél előtt történt.

A Taittinger-dinasztia tagja volt

A tragédiáról szóló első hírekben még az szerepelt, hogy életét vesztette a hókotró vezetője is, később azonban kiderült, hogy életben van. Az ügyben vizsgálat indult. A baleset időpontjában 350 méteres volt a látótávolság.

A francia üzletember az orosz kormány által a külföldi befektetésekről szervezett eseményen vett részt hétfőn a Moszkva közeli Gorkijban.

 
Fotó: Europress fotóügynökség 

Christophe de Margerie – anyai ágon a pezsgőiről és a luxusszállóiról ismert Taittinger-dinasztia tagja – 1974 óta dolgozott a cégnél, 2007-ben nevezték ki a Total vezérigazgatójává, 2010-ben az elnöki posztot is megkapta. A vállalat egyelőre nem reagált halálának hírére, a Le Monde című napilap viszont úgy tudja, hogy még az éjjel válságtanácskozást tartanak a francia cég párizsi központjában.

Már keresték az utódját

A Total a negyedik legnagyobb nyugati olaj- és gázipari cég, és az egyik legjelentősebb külföldi befektető Oroszországban. A vállalatvezető éles bírálója volt a Nyugat által Oroszországgal szemben az ukrán válság miatt foganatosított szankcióknak, amelyeket tévútnak nevezett. Úgy vélte, Európának le kell mondania arról a gondolatról, hogy csökkenti az orosz gáztól való függőségét.

Christophe de Margerie ellen több eljárás is indult korrupció és visszaélés miatt, egyfelől az Olajat élelmiszerért ENSZ-program keretében iraki vezetőknek átutalt kenőpénzek, másfelől pedig egy iráni ügylet miatt.

Az üzletember megbízatása 2015-ben járt volna le a cég élén. Tavasszal azt mondta, hogy hagyományaikhoz hűen, a vállalaton belüli jelöltek közül választják ki utódját, és nem keresnek külsős embereket. Az utódlással kapcsolatban a legtöbbször Philippe Boisseau és Patrick Pouyanne nevét emlegették. Előbbi a vállalat megújuló energiaforrásokkal foglalkozó divízióját, utóbbi a finomítói üzletágat vezeti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik