Nagyvilág

„Tekinteteteket először a nappalira és ne a hálószobára vessétek”

A bécsi érsek szerint a sajtó nem a múlt hétvégén befejeződött vatikáni tanácskozás fő kérdésére koncentrált.

Christoph Schönborn szerint a média csupán két témát, az egyneműek házasságát és az elváltak és újraházasodottak áldoztatását ragadta ki a vatikáni püspöki szinóduson elhangzottakból, holott a fő kérdés a család és a házasság, azon belül is a házasságkötések számának csökkenése volt.

„Tekinteteteket először a nappalira és ne a hálószobára vessétek” – mondta Schönborn utalva a tanácskozás azon tanulságára, hogy az egyháznak több figyelmet kellene fordítania a gyermeküket egyedül nevelőkre, az özvegyekre és az előző házasságból hozott gyermekekkel alkotott családokra.

Az érsek azt is elmondta, hogy a pápának heves támadásokat kellett kiállnia, néhány egyházi vezető ugyanis tart a családot és a házasságot érintő szemléletváltástól. A szinóduson nem kaptak kétharmados támogatást az elváltak és polgárilag újraházasodottak áldozására, valamint az azonos nemű párkapcsolatra vonatkozó részek a záródokumentumban. Az érsek szerint a szavazást külső tényezők is befolyásolták, egyes nemzetközi szervezetek lobbitevékenységével és Róma főpolgármesterének akciójával dacoltak, melynek keretében a városvezető a szinódussal egyidőben meleg és leszbikus párok külföldön kötött házasságát anyakönyvezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik