Nagyvilág

Lemondott a japán igazságügy-miniszter

A botrányba keveredett Obucsi Juko japán gazdasági, ipari és a nukleáris baleset kezeléséért felelős miniszter után hétfőn benyújtotta lemondását Macusima Midori japán igazságügy-miniszter is, írja az MTI.

Abe Sindzó japán kormányfő újságírók előtt jelentette be az újabb visszalépést és bocsánatot kért a kudarcért. Macusima Midorit azzal gyanúsítják, hogy megsértette a választási törvényt: képmásával és a nevével díszített legyezőket osztogatott a választási körzete szavazóinak.

Ahogyan korábban megírtuk: Obucsi Jukó a gyanú szerint a politikusi tevékenységének finanszírozását szolgáló pénzekből személyes célú kiadásokat is fedezett. 2007 és 2012 között állítólag 10 millió jen (22 millió forint) értékben, párthíveinek pedig összesen 26 millió jenért (58 millió forint) színházi előadásokat szervezett. A volt miniszter által kezelt alapból pedig több mint 3,8 millió jen (8,5 millió forint) értékben vásároltak olyan üzletekben, amelyek a visszalépett vezető családjának tulajdonában volt.

Obucsi az első nő volt a gazdasági és ipari tárca élén, akinek kinevezése jelképes volt: a 2012 óta kormányon lévő Abe Sindzó így akarta a munkaerőpiacra csábítani a nőket az elöregedő társadalmú országban. Abban is bízott, hogy a negyvenéves nő képes lesz meggyőzni a helyieket a 2011. évi fukusimai erőműbaleset miatt leállított atomreaktorok újraindításának szükségességéről.

Fotó: MTI/Szaszahara Kodzsi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik