Nagyvilág

Megállapodás Ukrajna és Oroszország között

Legalább a földgáz áráról sikerült egyezségre jutnia Porosenkónak és Putyinnak.

Előzetes megállapodásra jutott Kijev és Moszkva arról, hogy a Gazprom orosz konszern ezer köbméterenként 385 dollárért exportál földgázt Ukrajnába. Az ár ideiglenes, csak a téli időszakra vonatkozik.

A megállapodás Petro Porosenko ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök között jött létre Milánóban. A két vezető az Ázsia-Európa Találkozó (ASEM) keretében tárgyalt egymással, többször is. Az AFP francia hírügynökség vasárnapi jelentése szerint Porosenko szombaton este jelentette be az ukrán tévéknek adott interjúban a megállapodást.


Fotó: Europress Fotóügynökség

„Egyezségre jutottunk. Március 31-ig 385 dollárban rögzítettük az árat” – mondta az ukrán elnök, azonnal hozzátéve, hogy országa valószínűleg külföldi pénzügyi segítségre szorul, hogy ki tudja fizetni orosz gázszámláját.

„Különböző lehetőségeink vannak, egyebek közt a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) fordulhatunk” – mondta Porosenko, megjegyezve, hogy november közepére Kijevbe várnak egy IMF-küldöttséget a jelenlegi ukrán hitelprogram módosításainak megvitatására.

Porosenko azt is megerősítette, hogy október 21-én Brüsszelben ismét tárgyalnak a gázárról.

Oroszország és Ukrajna ádáz vitába keveredett, miután a Nyugat-barát erők hatalomra jutása után a Gazprom Európában példátlan mértékben megemelte a gáz árát. A Gazprom április eleje óta ezer köbméterenként 485 dollárt követel az ukrán féltől a tavaly decemberben megállapított kedvezményes tarifa, 268,5 dollár helyett. Kijev nem hajlandó elfogadni az áremelést és nem fizet. A Gazprom június 16-án leállította az Ukrajnába irányuló gázexportot, miután a Naftohaz ukrán állami gázvállalat több mint 5,2 milliárd dolláros tartozást halmozott fel a korábbi szállításokért.

A szeptemberi háromoldalú tárgyaláson elfogadott megállapodás alapján a több milliárd dolláros adósságot felhalmozó Kijevnek januárig ki kellene fizetnie 3,1 milliárd dollárt a Gazpromnak, ebből kétmilliárdot október végéig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik