Nagyvilág

Obama szerint nincs ok Ebola-parára

„Ismertem és megöleltem olyan orvosokat és ápolókat, akik ebolás beteget láttak el” – mondta az amerikai elnök.

Barack Obama szombati üzenetében azt mondta, nincs ok pánikra az Egyesült Államokban, nincs járvány, az ország felkészült az Ebola terjedésének megakadályozására – tudósít az MTI. A lakosság megnyugtatása azért is vált szükségessé, mert komoly riadalom tört ki, miután egy dallasi kórházban két ápolónő is elkapta a fertőzést.

„Az Ebola olyan betegség, amit nehéz elkapni. Ismertem és megöleltem olyan orvosokat és ápolókat, akik ebolás beteget láttak el. Ismertem egy ebolás beteget is, aki meggyógyult. És jól vagyok” – mondta az elnök, aki azt is hangsúlyozta, hogy egyetlen ország sincs jobban felkészülve az Ebola elleni harcra, mint az Egyesült Államok.

Míg Amerikában háromszázmillióan laknak, addig három ebolás megbetegedést diagnosztizáltak. Egy férfi a betegséget Libériában kapta el, majd miután Amerikába utazott, meghalt. Emellett két ápolónő betegedett meg, akiket a kezelés során ő fertőzött meg. Obama elmondta, hogy tanultak a dallasi kórházban elkövetett hibákból és közzéteszik a tanulságokat, hogy másutt ne forduljon elő a fertőzés.

Amerika nem tervezi, hogy leállítja a fertőzött országokból érkező repülőjáratokat, mert azzal elszigetelnék az egész régiót és sokkal nehezebb lenne az egészségügyi személyzet, valamint a szolgáltatások eljuttatása a térségbe – mondta Obama, aki ezért az álláspontért több kritikát is kapott a republikánus ellenzéktől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik