Nagyvilág

1,2 milliárdan élnek havi 10 ezer forintnál kevesebből

2,4 milliárd embernek kell kijönnie havonta körülbelül 14 ezer forintból.

A világon több mint 1,2 milliárd ember napi 1,25 dollárnál (mintegy 300 forintnál) kevesebből él – jelentette ki az ENSZ-főtitkár a szegénység elleni küzdelem világnapján.

A témáról pénteken New Yorkban tartott rendezvényen felszólalva Ban Ki Mun hozzátette, hogy 2,4 milliárdra tehető azoknak a száma, akik napi 2 dollárnál kevesebből kénytelenek élni. Azt is hangoztatta ugyanakkor, hogy 1990 és 2010 között 700 millió embert sikerült kiemelni a mélyszegénységből.

A pénzügyi válság 2008-as kezdetétől megnövekedtek az egyenlőtlenségek, és továbbra is hátrányos megkülönböztetés éri a nőket – fejtette ki a főtitkár.

Ban Ki Mun leszögezte, hogy az ENSZ következetesen folytatni kívánja a harcot a szegénység ellen, sőt “történelmet próbál írni” ebben a tekintetben.

Az ENSZ szintén a világnaphoz kapcsolódóan hozta nyilvánosságra független szakértők jelentését, amely szerint világszinten évente 66 milliárd dollárra van szükség csak ahhoz, hogy a legszegényebbek jövedelmét a napi 1,25 dolláros szintre emeljék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik