Nagyvilág

Két évig utazott a katonai űrrepülőgép

A 2012-es felbocsátása után pénteken sikeresen leszállt az amerikai légierő X-37B típusú kísérleti űrrepülőgépének. De vajon mit művelt a Föld körüli pályáján?

Az űrsiklókra emlékeztető, de annál kisebb, pilóta nélküli járművet 2012. december 11-én indították a floridai Cape Canaveralből. A légierő közleményében szűkszavú azt írta, hogy a gép Föld körüli pályáján kísérleteket hajtott végre.
A sajtóban korábban megjelent találgatások szerint az X-37B-n új kémműhold-technikát és űrfegyvert is kipróbálhattak. Egyes vélemények szerint az űrjármű képes lehet más nemzetek űrhajóinak elfogására vagy a Föld körül keringő kínai űrlaboratórium követésére.

Az űrrepülő előző, 2012. június 11-én véget ért küldetése 469 napig tartott. Az amerikai légerőnek két ilyen típusú űrrepülője van. Ennek a programnak ez volt a harmadik küldetése, amely 674 napig tartott. A program keretében jövőre negyedszer indul majd X-37B típusú űrrepülőgép a floridai Cape Canaveralből.

A Boeing repülőgépgyártó Phantom Works cége által megépített X-37B típusú űrrepülő csaknem 8,9 méter hosszú és 2,9 méter magas, szárnyainak fesztávolsága kevéssel több, mint 4,5 méter. Az 5,5 tonnás szerkezetet Atlas V-ös rakéta állítja pályára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik