Nagyvilág

Előrelépés az orosz gázszállítások ügyében

Kézzel fogható közelségbe került a megállapodás az ukrán elnök szerint. Egymással tárgyalt Porosenko, Putyin, Merkel és Hollande - írja az MTI.

„Mérsékelt, de konkrét” haladást sikerült elérni – mondta Petro Porosenko államfő pénteken Milánóban, az orosz elnökkel, Vlagyimir Putyinnal folytatott tárgyalása során. A megbeszélésen részt vett Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia államfő is.

 AFP / Giuseppe Cacace

Porosenko elmondta, hogy megegyeztek a gázszállításról kötendő szerződés fő paramétereiben, a következő órákban pedig az import finanszírozásáról egyeztetnek. Moszkva idén június 16-án leállította a gázszállítást Ukrajnába, miután a Gazprom közölte, hogy az ország többmilliárd eurós tartozást halmozott fel. Moszkva azt várja, hogy a tartozást legalább részben megtérítik és akkor újraindítja a szállítást, Ukrajna szerint viszont túlárazták a gázt, ezzel büntetve Kijev Európa-barát politikáját.

Az orosz-ukrán konfliktusról szólva Porosenko elmondta, hogy a megbeszélésen megállapodtak arról is, hogy a békefolyamatról szóló minszki memorandum minden pontját teljesítik és elősegítik a Donyeck-medencei választások megtartását. Olaszország, Franciaország, Németország, Ukrajna és Oroszország abban is megegyezett, hogy drónokat adnak az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek az ukrán-orosz határ megfigyeléséhez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik